štvrtok 22. januára 2015

Je Švédsko naozaj také drahé?

Švédsko je drahé. Návšteva Švédska je nereálny sen, na ktorý si nikdy nenašetrím peniaze. Ak sa náhodou do Švédska dostanem, nebudem si môcť dovoliť kúpiť ani najzákladnejšie potraviny. Pretože budú drahé. A žiť vo Švédsku? Pfff, nie som milionár!

Toto je jeden z najčastejších predsudkov, ktorý od návštevy Švédska odrádza mnohých ľudí. Švédsko je globálne považované za krajinu, ktorej návšteva vás bude stáť celý majetok. Cena života vo Švédsku je tiež považovaná za veľmi vysokú. Dovoľte mi vysvetliť vám, prečo to vôbec nie je pravda. 

Hneď na úvod úprimné priznanie - presne to isté som si myslel aj ja. Pred prvou (a zatiaľ aj poslednou) návštevou Švédska som rodičov preventívne pripravil na to, že im možno v strede noci zavolám úplne zúfalý a úplne bez peňazí, pretože som všetky úspory minul v priebehu prvých dvoch hodín strávených v tejto škandinávskej zemi. Žiadny telefonát sa ale neuskutočnil.

Numbeo, globálna databáza ohlásených spotrebiteľských cien, nedávno zverejnila štúdiu, v ktorej odhaľuje, koľko skutočne stojí život v 119 krajinách sveta. Táto štúdia vychádza z toho, koľko v jednotlivých krajinách stoja potraviny, jedlo v reštaurácii, či prenájom bytu. Podľa tejto štúdie život vo Švédsku až taký drahý nie je. Žije sa tam lacnejšie ako napríklad vo Francúzsku, Veľkej Británii, Austrálii, dokonca viac za životné náklady ako vo Švédsku zaplatíte aj vo Venezuele.

Zábavná úloha na zamyslenie:
Koľko Slovákov alebo Čechov z vášho okolia odišlo za prácou / lepším životom do Anglicka? Alebo do Austrálie? Stavím sa, že ich bolo viac ako tých, ktorí odišli žiť do Švédska.

A ako sú na tom ostatné škandinávske krajiny? Život v Dánsku, Fínsku, Nórsku aj na Islande vás bude stáť viac ako život vo Švédsku. Švédsko je teda najlacnejšou škandinávskou krajinou. 

Švédsko teda nie je ani zďaleka také drahé, za aké ho ľudia zvyknú považovať. Slováci a Česi, zvyknutí dovolenkovať v Chorvátsku (ktoré je mimochodom podľa databázy Numbeo tiež drahšie ako Slovensko a Česko), budú zrejme Švédsko stále považovať za zbytočný luxus. Z vlastnej skúsenosti som sa ale naučil jednu dôležitú vec - veci, ktoré sú vo Švédsku drahšie ako u nás. rozhodne zodpovedajú svojej cene. 

Tak čo, nevymeníte preplnenú chorvátsku pláž počas najbližšieho leta radšej za Švédsko? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára